Het zou goed zijn als Europa werk maakt van de winning van schaliegas en -olie. Ook politiek-strategisch is dat van belang, bijvoorbeeld voor Oekraïne.

Door schaliebronnen aan te boren, neemt de afhankelijkheid van bijvoorbeeld Russische leveringen af. Dat zei bestuursvoorzitter David Demshur van dienstverlener aan de olie- en gassector Core Laboratories dinsdag.

Demshur verwacht dat het nog 5 tot 10 jaar duurt voordat de winning uit schaliebronnen in Europa een noemenswaardige omvang heeft. De oorzaak daarvan is deels de onrust over de veiligheid van ‘fracking’. Dat is een techniek waarbij water vermengd met chemicaliën onder druk in de bodem wordt gepompt om de schalielagen te breken zodat het gas of de olie vrijkomt.

Rusland en Oekraïne

Het huidige conflict tussen Rusland en Oekraïne is een andere reden. Volgens Demshur zijn er in Oekraïne voldoende bronnen voorhanden, maar zal het nog enkele jaren duren voordat die ontwikkeld kunnen worden.

Hetzelfde geldt voor Duitsland en Polen. De topman begrijpt de zorgen over fracking, maar wees ook op de schalierevolutie in de Verenigde Staten. ,,Daar zijn meer dan 1 miljoen bronnen geboord en er is geen enkel bewijs gevonden van vervuiling van het grondwater.”

Core Lab gaf maandag een winstwaarschuwing vanwege een teleurstellende gang van zaken in april. Het bedrijf had onder meer last van een dalende vraag naar zijn diensten in de VS, waar de schalie-industrie goed is voor 30 procent van Core Labs omzet. Demshur verwacht de slechte maand deels te kunnen compenseren met werk in groeiregio's als Irak, Saudi-Arabië en voor de kust van West-Afrika.

De mondiale productie van olie ligt momenteel op een niveau van 88 miljoen vaten per dag, het maximum volgens Demshur. ,,Door veroudering van velden neemt de productie af. Dat moeten we compenseren met nieuwe technieken.'' Volgens de topman bedraagt het verval 2,3 miljoen vaten per dag.

Zelfstandig

Demshur wil Core Lab voortzetten als zelfstandig bedrijf. In de afgelopen jaren is de onderneming vier keer benaderd met een overnamebod, maar geen van de geboden sommen was hoog genoeg. De topman wees daarnaast op de groei die Core Labs op eigen kracht realiseerde. ,,Onze omzet is in 20 jaar gestegen van 38 miljoen dollar naar 1,1 miljard dollar.''

Plannen om zelf op overnamepad te gaan, heeft Demshur evenmin ,,maar we houden de markt altijd in de gaten''. De nadruk ligt voorlopig op de ontwikkeling van nieuwe technologieën om nog meer bodemschatten uit (bestaande) velden te kunnen halen. ,,We hebben een goed gevulde pijplijn.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl